madár az égen
Hívjon most: +36 30 222 3290
A stressz kezelése - kineziológia a gyakorlatban
Kineziológiáról röviden
Hová vezet a stressz

ÚJ ELÉRHETŐSÉG

2013-08-22 18:36:51
ÚJ ELÉRHETŐSÉG

8000 Székesfehérvár Horváth István utca 23-2. fsz.3.

A kineziológia ágai

2012-05-22 20:28:10

A kineziológia gyűjtőszóvá vált, amely az alkalmazott kineziológia 1964-es megjelenése óta sok különböző irányzatot fed.

Alkalmazott kineziológia (AK)

Az alkalmazott kineziológia kidolgozása Dr. George Goodheart nevéhez fűződik Alapja az egészség háromszöge, amelynek oldalait a strukturális, az érzelmi és az kémiai összetevők képezik. Az AK abból indul ki, hogy az ember egészséges, amennyiben mindhárom oldal egyensúlyban van. A három közül bármelyik terület problémái kiegyensúlyozatlanságot jelentenek, ezért az egyensúly megteremtésével kell kezdenünk.

Touch for Health (TFH) - Gyógyító érintés

John F. Thie törekvése az volt, hogy a kineziológiát szélesebb közönség számára is hozzáférhetővé tegye, az egészséggondozás családi körben is folytatható legyen. Könyve, a Gyógyító érintés - Touch for Health 1973-ban jelent meg. A TFH-ban 14 fő izom szerepel, amelyek 12+2 meridiánhoz vannak hozzárendelve. A TFH segítségével a meridián energiáról nagyon gyors helyzetfelmérést lehet készíteni. A kidolgozott korrekciós technikákkal visszaállítható az energia megfelelő áramlása.

Klinikai kineziológia

Allen Beardall a Klinikai kineziológia megalapítója kifejlesztette az ún. ujjmódokat vagy kézkomputer alkalmazást. Ez arra szolgál, hogy gyorsan és pillanatok alatt megállapíthassuk, melyik területen áll fenn kiegyensúlyozatlanság. A módszert a kineziológia minden ágában átvették.

Professzionális kineziológiai praxis (PKP)

Dr. Bruce Dewe új-zélandi kineziológus és felesége Joan fejlesztették ki. A PKP úgy tartja, hogy minden problémához érzelmek is kötődnek és ezekkel komolyan foglalkozik a hagyományos kínai orvoslásból ismert öt elemre (tűz, föld, fém, víz, fa) támaszkodva. Dr. Bruce növelte a kiegyensúlyozáshoz felhasználható izmok számát, az ujj-módok fajtáit is kiszélesítette. A kiegyensúlyozás céljaként nemcsak egyszerűen az adott betegség gyógyítását helyezi fókuszba, hanem azt a tevékenységet, amit a beteg egészségesen végezne.

Viselkedés kineziológia

Dr. John Diamond pszichológus fejlesztette ki ezt a területet. Környezetünkben számtalan testünk energiáit csökkentő hatás ér minket. Naponta ki vagyunk téve szimbólumoknak, képeknek, színeknek, hangoknak, amelyek gyengítő vagy erősítő hatással vannak ránk. Diamond leírja ezeket a külső hatásokat, ezeknek az emberek viselkedésére gyakorolt hatását és hogy mit tehetünk ellene. A meridiánokhoz különböző érzelmeket sorol. Megmutatja, hogyan tudjuk életenergiánkat pozitív gondolatokkal vagy zenével emelni, ezáltal energiarendszerünket kiegyenlítetté tenni.

Hyperton-X (HT-X)

A HT-X könnyen elsajátítható módszer a test teljes izomzatának feszültségmentesítésére. A módszer felfedezője Frank Mahony, aki megállapította, hogy egy hipertóniás (feszült) izom zavart okoz a központi idegrendszerben. Ezáltal korlátozottá válik az agy képessége a szenzorikus információk azonnali feldolgozására. Azonosítja és ellazítja a túlfeszített izmokat és szöveteket, melyek a koponya, a gerinc és a keresztcsont közti szabad és helyes mozgást gátolják.

Three in One Concept – Három az Egyben módszer

Ezt a koncepciót az 1980-as években dolgozta ki Gordon Stokes (aki a Touch for Health módszer egyik jelentős képviselője), Daniel Whiteside (aki a viselkedési genetika úttörője) és Candace Callaway (aki az emberi kapcsolatok, a metafizika, a parapszichológia és a viselkedési genetika szakértője). A módszer One Brain - Egységes Agy néven is ismert. Hazánkban a leginkább elterjedt irányzat.

A test , a lélek és a szellem egységesítését tartja szem előtt, a szabad választást gátló negatív érzelmi töltés oldására összpontosít. A test integrálásának elősegítése érdekében különböző kineziológiai központú korrekciókat alkalmaz a blokkolt energiák elengedéséhez. Az elme integrálásának elősegítéséhez a Viselkedési barométert használja, amely egy fontos segédeszköz az egyén valós vágyainak és félelmeinek azonosítására. A szellem egységesítéséhez a Szerkezet / Funkciót alkalmazza, amely viselkedési genetikai alapokon segíti az egyént valós önmaga felfedezésében.

Edu-kinesztétika (Edu-K)

Paul E. Dennison 1969-ben kezdte meg kutatásait, hogy új módszerekkel segítse tanítványait az olvasás tanulásában. A rákövetkező évtizedekben Dennison sok új különböző megközelítéssel próbálkozott, hogy felébressze a mindannyiunkban meglévő velünk született tanulási készségeket. Azt tapasztalta, hogy tanulási képességünk jelentős mértékben előmozdítható a helyes mozgás által, amilyen például a keresztmozgás, a keresztbelendítések különféle formái, fekvő nyolcasokkal, tekintetirányokkal kapcsolatos mozgások, egyéb speciális mozdulatok. Módszere olyan gyakorlatok végzéséből áll, amelyek lehetővé teszik, hogy az információ szabadon áramoljon az érzékszervekből az emlékezetbe és vissza, így képessé válik az illető, hogy kevesebb feszültség árán tanuljon, megnyilvánuljon saját kreativitása és eltűnjön a tanulási problémához kapcsolódó érzelmi stressze.

Stress Release – Stresszoldás

Dr Wayne Topping saját rendszere, egy nagyon egyszerű, mégis mélyreható módszer, amely a stressz kezelésére alkalmas technikák elsajátításából áll.

Eternal Movement (EM-K) – Öngyógyító kineziológia

Kim da Silva és Do-Ri Rydl fejlesztették ki. Naponta végzendő gyakorlatokat állapít meg annak érdekében, hogy magasabb energiapotenciál elérésével energetikailag támogassuk a velünk született mozgásreflexet és öngyógyító reflexet. Ily módon képessé válhatunk életünket kreatívan alakítani és sokat tehetünk egészségünk megőrzése érdekében is.

Hauberl Emőke kineziológus

8000 Székesfehérvár, Horváth István utca 23-2 fsz.3
Telefon: +36 30 222 3290