madár az égen
Hívjon most: +36 30 222 3290
A stressz kezelése - kineziológia a gyakorlatban
Kineziológiáról röviden
Hová vezet a stressz

ÚJ ELÉRHETŐSÉG

2013-08-22 18:36:51
ÚJ ELÉRHETŐSÉG

8000 Székesfehérvár Horváth István utca 23-2. fsz.3.

A kineziológia története

2012-05-22 20:20:23

A kineziológia a mozgás tudománya. Az elnevezés a görög kinesis, és logos szavakból ered.( kinésio = mozgás, logos/lógia = tudomány). A mozgás meghatározza önmagunkhoz, a világhoz való kapcsolatunkat, befolyásolja energiánkat, közérzetünket és egészségünket. Az életünk a mozgással kezdődik a mozdulatlanságunk a halál.

Holisztikus módszer amelyben ötvöződik a sok ezer éves hagyományos kínai gyógyászat alapjául szolgáló öt elem tana, a nyugati medicinából a táplálkozástudományi ismeretek, a legújabb neurológiai kutatások eredményei, a viselkedés-genetika, a Bach-virágterápia, és számtalan egyéb tudás.

Történeti háttere: amelyek a kineziológia rendszereit kialakító kutatók gondolkodására hatottak:

  • Távol-keleti küzdősportok: elsődleges céljuk a test és a lélek harmonizálása volt. ( Kína: Shaolin kolostorokban: kung-fu, chi-kung; Japán: Busidó) A távol-keleti küzdősportok legmagasabb foka: a győzelem más legyőzése nélkül. A legyőzhető legnagyobb ellenfél saját magunk vagyunk.
  • Indiai jógik tanításai
  • Kínai akupunktúra, meridiánrendszer, Hagyományos Kínai Orvoslás
  • Tibeti energiaismeret; 72000 nadi
  • Mozgás történelmi szerepe( ókori Olimpiák) test, lélek egysége

A mozgás felszabadít, míg korlátozottsága fizikai-lelki-tudati állapotunkat is korlátozza. Az izmokban tárolt stressz energetikai (neurológiai) blokkokat okoz, s ez testi tüneteket, betegségeket, mozgásrendszeri deformitásokat okoz.

Az állandóan változó környezethez való alkalmazkodás az élet lényeges jellemzője. Ahol ez blokkolt, ott felborul az egyensúly, és erre testi-lelki problémák hívják fel a figyelmet. Ezeknek a blokkoknak a felderítését és oldását célozza meg a kineziológia.

Izomtesztelés és a test tudata

Alapja az izomtesztelés módszere amelynek elméleti és gyakorlati alapjait a Kendall házaspár dolgozott ki gyakorló fizikoteraputaként 1949-ben, gyermekbénulásos betegek gyógyítása, rehabilitációja során.

Az izomtesztelési eljárást, azaz az izmok vizsgálatának és tesztelésének teljes koncepciójában a következő lépcsőfokot dr. George Goodheart kiropraktikus munkássága jelentette a hatvanas évek elején. dr. George Goodheart rájött, hogy a kedvező fizikai ingerek (például a jótékony hatású táplálék kiegészítők) növelik bizonyos jelzőizmok erejét, viszont az ártalmas ingerek hirtelen elerőtlenedést okoznak ugyanezekben az izmokban.

Mindebből arra következtetett, hogy egy a tapasztalati tudásunknál jóval mélyebb szinten a test "tudta" mi jó neki és mi nem, s ezt az izmok tesztelésén keresztül jelezni is képes volt. 1964-ben jelentette meg az izomtesztről írott könyvét. dr. George Goodheart a gyenge izmok megerősítése céljából két ismert módszert hívott segítségül: a neurolymphatikus zónákat valamint a neurovascularis reflexpontokat.

A múlt század húszas éveiben Frank Chapman fedezte fel a neurolymphatikus reflexrendszert. Később Charles Owen és H. R. Small további kutatásaik után jelentették meg az Endocrine Interpretation of Chapman’s Reflexes c. könyvüket. Ebben a reflexeket az endokrin rendszer zavaraival összefüggésben magyarázták. Goodheart folytatta ezt a munkát és elsőként hozta összefüggésbe a reflexzónákat speciális izmokkal. 1966-ban jelent meg a neurolymphatikus reflexzónák és a hozzájuk tartozó izmok kapcsolatáról szóló könyve.

Terence Benett, kaliforniai kiropraktikus nevéhez fűződik neurovascularis reflexpontok felfedezése 1930-ban. Ezen pontok érintése befolyásolja az egyes szervek vérellátását. Goodheart megállapította, hogy a gyenge tónusú izmok megerősödnek, ha megérintünk egy neurovascularis ( Benett-féle) reflexpontot, így ezen pontokat hozzárendelte a speciális izmokhoz. Erről 1967-ben jelentette meg könyvét. Betegeinél a mozgáskorlátozott izmokat az említett neurolymphatikus és neurovascularis reflexpontok kezelésével javította. Gyors és szemmel látható változások történtek a test struktúrájában. Goodheart 1969-ben a koponyacsontok vizsgálatával folytatta kutatásait, melyek fontos szerepet töltenek be az agyi-gerincvelői folyadék áramoltatásában.

1970-ben a megfelelő izmokat kapcsolatba hozta a kínai orvoslásból ismert meridiánokkal. Elsőként használt meghatározott akupunktúra pontokat az izmok élénkítésére és nyugtatására. Tanulmányozta az állkapocsizület korlátozott funkcióját és az ezzel összefüggő energetikai, elektromágneses és idegi kiegyensúlyozatlanságokat, felfedezte az ún. terápialokalizációt, amikor is a tesztelendő helyeket a beteg maga érinti meg. Elmélyítette és bővítette az akupunktúramunkát az alkalmazott kineziológiában. Dr. Goodheart ragaszkodott ahhoz, hogy a kineziológia tudománya, amelyet Alkalmazott kineziológiának nevezett csak szűk orvosi körben legyen tanítható, alkalmazható.

A gyógyító érintés

Ezen kívánt változtatni tanítványa Dr. John F. Thie kiropraktikus, aki 1965-ben találkozott első ízben Goodhearttal, mély barátság és együttműködés alakult ki köztük. John F. Thie szándéka az volt, hogy az alkalmazott kineziológiát egyre közelebb hozza a széles nyilvánossághoz. 1973-ban jelent meg Touch for Health (Gyógyító érintés) című könyve azzal a céllal, hogy az egészséggondozás ezen módja családi körökben is folytatható legyen. Célja az volt, hogy legyen minden amerikai családban egy ember, aki alkalmazni tudja ezt a csodálatos egészségmegőrző módszert.

Dr. John Diamond pszichológus kutatásai során arra a felfedezésre jutott, hogy a jelzőizmok a fizikai ingerek mellett a pozitív vagy negatív érzelmi és szellemi ingerek hatására is megerősödnek illetve elgyengülnek Felfigyelt arra a jelenségre is, hogy bizonyíthatóan igaz kijelentések hangfelvételeire egyetemesen erős volt a tesztválasz. E megfigyelésből kiindulva kezdett kutatni David R. Hawkins amerikai orvos és pszichiáter.

Dr. Hawkins 1975-ben kezdte tanulmányozni az igaz és hamis állításokra adott kineziológiai reakciókat. Megállapította, hogy a vizsgálati alanyoknak nincs szükségük a tesztelt anyag vagy kérdés tudatos ismeretére. A kettős vak rendszerű kísérletekben és a tömeges - akár az egész hallgatóság részvételével végzett - bemutatókon az alanyok minden esetben gyenge tesztválaszt adtak a mesterséges édesítőszert tartalmazó, jelöletlen borítékokra, viszont nem gyengültek el, ha teljesen azonos, de ártalmatlan anyagot tartalmazó borítékkal tesztelték őket. Ugyanez a tudattalan reakció volt megfigyelhető szellemi értékek tesztelésekor is.

Hauberl Emőke kineziológus

8000 Székesfehérvár, Horváth István utca 23-2 fsz.3
Telefon: +36 30 222 3290